Solenergi




Energi

Vi har lärt oss om olika energiformer på NO:n. Energi försvinner aldrig men den kan ändra form. Man kan säga att när det händer saker runt omkring oss så byter energi form. Några energiformer är lägesenergi, rörelseenergi, termisk energi (värmeenergi) och elektromagnetisk energi  (solenergi), det finns fler energiformer också. I temaarbetet så ska vi koncentrera oss på solenergi så jag tänker berätta lite om det.

Solenergi

Snart så är det ett möte i Köpenhamn som handlar om hur man ska kunna ha en hållbar klimatpolitik i hela världen. Solenergi är en förnybar energikälla, kanske skulle vi människor kunna bli bättre på att använda solen för att driva alla våra apparater istället för att använda olja som dels kommer ta slut och också sprider smutsiga partiklar i luften.

Solen består av gas. Det som händer i solen är att två vätekärnor genom fusion blir till en helium kärna. Heliumkärnan är lättare än väte. Genom att det händer så omvandlas massa solmateria till energi och den energin kan vi känna när vi ute på sommaren som solens strålar. Det kommer otroligt mycket energi från solen. Om vi blir bättre på att ta tillvara energin skulle vi kunna skapa all elenergi som behövs för hela jorden.

Solenergi skapar liv

Solenergin är det som driver fotosyntesen. Fotosyntesen är grundläggande för allt liv på jorden. Fotosyntesen i växterna förvandlar solenergi till kolhydrater, syre och vatten. Men det får ni läsa mer om på nästa flik.

All information är hämtad från boken ”Hållbar utveckling” skriven av Christel Person & Torsten Persson.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0